#3 strawbery cheesecake


hari keseratus !! :D

heya guys ! whatcu doin'? im great. just finished my sholarships interview last Friday. yeahh the interview went smoothly even yang datang mostly chinese ! same goes to the interviewers ! bukan interview MARA or JPA, tapi just a private company. power plant company. my friends, kawan masa dekat matriks dulu pun got the interview from same company tapi session diorang todayy ! ohh ya, yesterday was my ayah's birthday. 63th birthday. may Allah bless you all the time ayah ! :') makan besar masa buka puasa semalam HAHA. daging itik panggang, ayah's favourite :p

so this time nak share my cheesecake recipe ! ohh lately nie im being a real girl, i fall in love with this cooking thing and idk whyy but its a good sign aite ;p i can cook nasi ayam and nasi lemak ! tapi still fail nak goreng telur though -.-' but its okayyy, practise makes perfect but i love baking too ! love to try new recipes, google sana, google sini HAHA. itu jelah yang aku buat since balik holiday nie. siap beli storage box nak simpan all my baking's stuff. takut campur campur dengan ibu punya barang hehe. 

 230g shortbread biscuits
80g unsalted butter, melted
400g mascarpone cheese
100ml sour cream
300ml double cream
80g caster sugar
1 tsp vanilla extract
400g strawberries

hancurkan the biscuits to fine crumbs, add to a bowl and mix in the melted butter.

place the mixture into a cake tin, compress down and chill in the fridge for at least 20 minutes.

 cream the mascarpone, sour cream, sugar and vanilla extract together

mix it

 whip the double cream in another bowl

masukkan the double cream into the first bowl but jangan whip kan ! nanti double cream cair balik.

cut the strawberries

place round the inside of the tin in an ordered fashion or sukahati lah nak susun macam mana, do it in your way :)

cover the biscuits with the cheesecake mixture, smooth the top with a spatula or palette knife

 then chill for at least 1 hour

 Remove from the tin

ready to eat !

masa birthday ibu, aku buat oreo cheesecake. just tambah another layer, biskut oreo, hancurkan then campurkan dengan butter tu then letak atas the first layer which is the shortbread biscuits. ohh ye, kalau tak jumpa mascarpone just guna cream cheese je, double cream pulak boleh ganti dengan whip cream. so tak yah lah nak guna mixer just campur dengan bahan bahan first tu je. and soured cream boleh ganti dengan plain yogurt sebab nak rasa masam masam dia :) shortbread tu pulak, guna biskut marie pun boleh ! senang kan? no need to bake. just sejukkan dalam peti ais. birthday ayah semalam aku buat plain cheesecake, sama je recipe just takde strawberry. next week birthday abude, dia request red velvet cupcake !

p/s; settle all the uni thinggyyy. blerghh bosan je buat -.-' toodles!

1 comment:

Awie Omar said...

Salam Ramadhan :) Baru Follow sini. dari : awieomar.blogspot
Nak tak join game top "BLOGGER" musim 3 ? segala yang berkaitan pasal game ni boleh tinjau kat blog. musim 1 & 2.
Kalau nak join bagitahu terus dalam kotak komen mana mana entri blog awieomar.blogspot. (sebagai pengesahan penyertaan:))