my new family

Assalamualaikum

its a looooong entry. 

heya ! it has been a looooong time since my last update kan ! hihi. so sorry about that. seriously sangat lah busy since masuk degree nie. yeap im trying to adapt with my new life. and still trying. well at least im trying right ? LOL. tapi bila aku cakap aku busy mesti ada yang cakap busy pasal apa kan. im just a maths student, well memang lah tak busy mana. jadual tak pack mana pun since this is my first semester. but, aku memang nak busy pun bila masuk UUM nie sebab sangat homesick ! kehkeh. wehhh siapa yang tahan bila tercampak dekat hutan ? pekan yang paling dekat pun just ada KFC ? siapa ? siapa? tapi slowly aku sesuaikan diri aku pheww =P

Kedah weekend dia jumaat and sabtu and seriously masa dekat sini sangat cepat ! ahad ada class tapi tak rasa sangat sebab ahad kan and tup tup dah khamis and weekend dah. rasa macam empat hari je class. aku masuk PALAPES and this is whyy aku sangat busy. start malam jumaat sampai sabtu aku dekat markas ada training so memang aku tak dinafikan sangat penat but at the same time interesting. penat tu macam worth it lah bila dah habis training tu. bila dah balik bilik. why interesting ? sebab i got a new family :D


first day training. jurulatih and seniors said 'welcome to airforce junior' *simbah air*




batch 24, airforce UUM. my new family ! :')







masa latihan pandu arah nie lah mental and fizikal aku betul betul teruji. dengan kasut spike berat. bagpack gila punya berat and styer yang dekat 3 kg tu. phew phew. 7 hours for 7 km. naik dua bukit yang tinggi. masa nie mulut asik berzikir 'nak quit, nak quit, nak quit' sumpah tak sanggup nak training macam nie lagi. nasib baik senior group aku baik ! masa halfway tu tapak kaki aku almost terkoyak sebab melecet. so ada sorang tuan nie, i mean dalam palapes you have to call ze seniors and inters and young officers as tuan and puan. senior dah third year, inter second year and aku junior first year. young officer pulak yang dah ditauliahkan. 

okay, back to story. my group leader, tuan din lah yang tolong angkat bagpack aku. so dia bawak dua bagpack ! thank youuuuu :') HAHA dah nak dekat sampai tu baru dia bagi aku balik. aku pun mintak lah balik sebab kesian tengok dia hihi. but lepas habis je petang tu rasa macam luka luka dekat tangan, kaki koyak sebab melecet baju kotor sebab redah lumpur. semua tu worth it ! and kitorang dalam palapes nie dah macam family. even panggil senior dengan inter tuan and puan tapi diorang dah macam kakak and abang yang baik. even diorang selalu jugak marah, maki tapi dah memang dalam palapes nie cakap memang kasar. as a junior memang tak boleh bantah apa diorang cakap. kena ikut je.

rutin hidup aku totally changed. jumaat and sabtu memang bangun awal gila sebab 6.30 pagi dah start training. pagi pagi kena lari 2.4 km but sometimes 5 km ramai ramai. non stop weh, kalau kau berjalan memang kena maki lah dengan senior and inter. masa nie memang saling support membe. moral support. thats why first day training dah rapat dengan batch sendiri sebab kitorang memang kena support masing masing kan. kitorang akan share semua sama sama. tak kesah lah cerita ke makanan ke apa memang ingat batch sendiri je. 



last day training. kena rendam dalam longkang. kena baling telur.

and tak sangka training 12 hari and traning lanjutan 6 hari aku dah habis ! lega gilaaaaa ! no more 'junior, saya bosan. saya nak dengar radio' means sorang kena bangun nyanyi depan semua. takpun ' junior, saya nak tengok MTV' memang kena buat video clip lah depan tu. kalau tak semua junior kena punishment. apa yang penting ? kerjasama hiks. no more bangun pagi. no more training yang gila teruk. no more nangis HAHA. sambung training sem depan pulak ! tinggal 5 sem before nak ditauliahkan then dapat lah title leftenan muda or young officer. pheww. but nothing to regret. enjoy je even bila training memang rasa nak nangis je HAHA. 

p/s ; in the middle of midterm. soooo many assignmentsss and report to submit. one and half month to go before finals babe ! busy is my middle name. luls. toodles !

8 comments:

Daus said...

PALAPES <3

✿Lady Ainaa✿ said...

Familiar la PALAPES tu.. hahaha lupa dah.. XD.. wahh bestnyaaaa, ena suka aktiviti macam ni.. tapi kat universiti ni, badan unit mcm ni tak bergerak aktif.. =(

diyanah dzai said...

Daus : haha. Palapes jugak ke ?

diyanah dzai said...

Ainaa : best ! Haha dkt UUM palapes dia gila aktif

diyanah dzai said...

Daus : haha. Palapes jugak ke ?

Kembara.Syabab said...

ooo awak palapes :) best ke palapes nih?

(^__^)

Terrence Angel said...
This comment has been removed by the author.
diyanah dzai said...

Kembara : haha tuaaaan ! Tak seronok lah palapes. Asik kena marah je :P